top of page

Aalborg ungebyråd

  • Adnan, Amalie og Lejla
  • 18. feb. 2021
  • 5 min læsning


Ungebyrådet er et samarbejde mellem Ungaalborg og Aalborg Byrådet. Der er 29 unge demokratisk valgte medlemmer i Ungebyrådet, hvor de kan få stor indflydelse, men også interagere sammen med Byrådet. Aalborg Ungebyråds nuværende emne er Sexualundervisning. Det var noget mange i Ungebyrådet syntes var dårligt, og gad derfor ændre det.


Sexualundervisning

Sexualundervisning er et emne, mange i Ungebyrådet har set frem til, men er deres fokus det rigtige sted? Har sexualundervisning virkelig virkning på unges trivsel og sundhed, eller spilder Ungebyrådet bare tid? Er Sexualundervisning så dårlig som unge får det til at virke?


Som Sagt arbejder Ungebyrådet med sexualundervisning, og mange børn og unge synes

mængden af seksualundervisning i skolen er for dårlig. Derfor har os i Aalborg Ungebyråd taget emnet op, da det også var et vigtighed emne blandt dem i ungebyrådet sidste år.

I Aalborg ungebyråd arbejder vi helt konkret med, bedre kvalitet af sexualundervisning og Sexualisterne, det hele basere på hvad vi som i ungebyråd kan gøre ved sexualundervisning.


“Hvor god synes du seksualundervisningen er på din skole?” Det var det spørgsmål som vi i ungebyrådet stilte på instagram d. 12 Januar 2021. Man skulle sætte en pil fra “Rigtig dårlig” til “Rigtig god” alt efter hvor tilfredsstillende du synes din seksualundervisning er ude på din skole.

Vi kan se på måling at gennemsnittet af hvad folk har svaret ligger ret tæt på den “Rigtig dårlige”. Det bekymrer os selvfølgelig at der er så mange der syndes at der sexsualundersigning er for dårlig, for seksualundervisning handler ikke kun om sex, men også om Sundhed og trivsel. Ifølge “Seksualundervisning i grundskolen” er god seksualundervisning “baseret på demokrati, rettigheder og fællesskab. Den udvikler børn og unges kompetencer til at fremme sundhed og trivsel og deres evner til at respektere og anerkende hinanden - uanset forskelligheder.” Endnu en faktor der er afgørende for unge i dag er vores mentale sundhed. Sexualundervisning er blot en detalje der kan bidrage med at få dem til at føle sig sikrer, og accepptere sin egen krop.




Mental sundhed

I lang tid har man vidst at unges mentale sundhed konstant styrtdykkede. Utallige undersøgelser og ny fakta bliver konstant offentliggjort, dog virker de unges mentale tilstand og sundhed, ikke til at blive forbedret, på grund af de voksnes “tiltag”. Vi har i Ungebyrådet derfor sat os for selv at ændre situationen, med mental sundhed som en af vores mange mærkesager. Dette emne ligger lå for os i fremtiden, sådan så det i hvert fald ud i øjeblikket.


Og så ramte pandemien. Siden da har alle, ikke kun unge, oplevet en faldende mental og fysisk sundhed. Dette kan skyldes en del faktorer, som isolering, mangel af bevægelse og generel fravær for menneskelig kontakt. Unge især oplever dette skift i deres hverdag, da vi generelt set er vant til at have en mangfoldig social omgangskreds.


Det er vi klare over i Ungebyrådet, og som alle der er corona ramte, har vi også lidt under konsekvenserne af lockdown. Arrangementer, møder og taler er blevet aflyst, samt vores forudlagte plan. Vi har dog været kompetente nok, til hurtigt at finde løsninger til disse diverse problemer og udfordringer. Vi bringer derfor stadig vores emne sexualaundervining ud i verdenen, og vi vil fortsat prøve vores bedste på langsomt men stødt, at ændre unges situation. Det vil vi gøre ved at tilbyde hjælp af forskellige former, og fortsat presse politikerne på at indse at Danmarks fremtid er de unge. Børns og unges trivsel er derfor uvurderlig.



Trivsel & Børnevenlig Kommune

Trivsel er meget vigtig for den mentale sundhed. Derfor gør man meget her i Aalborg for at sikre trivslen af så mange unge og børn som muligt og man gør bestemt meget for det i Aalborg Ungebyråd.

Det der sker i byen nu, er noget der kaldes for børnevenlig kommune. Det er et projekt man som by, indgår i et samarbejde med UNICEF for at ændre byen.


Der er mange gode fordele ved børnevenlig kommune, som kunne være mere lys i byen, flere børn der kender deres rettigheder eller mindre mobning på skoler og det er bare for at nævne et par af dem. Selvom der er så mange fordele, er der også et par ulemper. De ulemper der er, afhænger dog af den person man spørger, hvor det eksempelvis kunne være den forandrede tilgang og kultur med børn, hvor det for andre kunne være den hurtige forandring der sker i byen. Selvom det sker, er der mange der synes det er et virkeligt fedt projekt, hvor en af personerne hedder Rikke Hartmann som er projektleder for Børnevenlig Kommune og demokratiansvarlig i UngAalborg.


Hvorfor startede projektet børnevenlig kommune?

“Det startede fordi man bestemte sig i aalborg kommune at man vil indgå et samarbejde med UNICEF, fordi man vil blive bedre til at inddrage unge i projekter i aalborg,” udtaler Rikke Hartmann. “men også fordi vi vil udvikle os sammen, også med børnene.”


Hvilken effekt vil børnevenlig kommune have på børn?

“Jeg håber den har en positiv effekt på trivsel, selvom det er svært at sige, men der er store chancer for at det vil være positivt. Det vi håber kommer til at ske er at børnene i byen vil kende deres rettigheder,” udtaler Rikke Hartmann, “og dermed ville de vide, at de er med i noget større end dem, og der er nogle der passer på dem. Det kan give ro for børn, men ville også ændre børns tilgang til hinanden, så der kommer mindre mobning. Det i sig selv vil give meget bedre trivsel. Andre ting der kunne forbedre trivslen er at man gør Aalborg, som en by, til et meget federe sted at være for børn og unge. Det vil få dem til at gå udenfor, som er godt for deres trivsel og sundhed.”


Hvad kan vi gøre som unge, for at hjælpe projektet, så det har effekt?

“Som ung og barn er det vigtigt at i åbner jer op, så de voksne vil tage det til sig. Det vil få voksne til at lytte til jer, for det er også del af projektet Børnevenlig Kommune. I som Ungebyrådet kan være talerør for andre unge og børn, der tør at stille sig op, for vi vil gerne lytte til jer.” udtaler Rikke Hartmann.


Børnevenlig Kommune er et projekt som stadig er i gang i dag og vil slutte forhåbentligt 2022 med et certifikat, hvor der står at Aalborg er en børnevenlig kommune. Det er et stort og ambitiøst projekt, men det vil gøre meget for børn og unge, og det er noget vi i Ungebyrådet vil snakke og diskutere om, for at gøre det endnu bedre.



Vi herfra konkludere at unge synes Seksualundervisning er for dårlig, og det bekymrer

ungebyrådet at der er så mange der synes at der sexsualundersigning ikke er god nok. For seksualundervisning handler ikke kun om sex, men også om Sundhed og trivsel.

Det føre os vider til mental sundhed, mental sundhed er et emne der


Mental sundhed er et emne som berører sig i denne periode, Og så ramte pandemien. Siden da har alle, ikke kun unge, oplevet en faldende mental og fysisk sundhed. Dette kan skyldes en del faktorer, som isolering, mangel af bevægelse og generel fravær for menneskelig kontakt. Især unge oplever dette skift i deres hverdag, da vi generelt set er vant til at have en mangfoldig social omgangskreds.


Lavet af Adnan, Amalie og Lejla.

 
 
 

Comments


Herningvej Skole:

Adresse: Herningvej 35, 9220 Aalborg

Tlf. 99 82 45 70

Mail: herningvej-skole@aalborg.dk

  • Flickr - Hvid Circle
  • White Facebook Icon

Herninvejskole 8.årgang 20/21 - Hjemmeside lavet af Cilje, Dicte og Emma.

bottom of page