top of page

Sundhed - fysisk, mentalt og socialt

  • Alberte og Ida
  • 18. feb. 2021
  • 3 min læsning

Opdateret: 19. feb. 2021


Der er tre sundhedstilstande, påvirker de hinanden og hænger de sammen? Eller kan de ikke sammenlignes.


Sundhed er en tilstand, der kan findes hos alle levende væsener, helt fra den mindste regnorm til den største blåhval. Sundhed kan både være fysisk, mentalt og socialt.



Fysisk sundhed handler om kroppen og dens tilstand. Hvad gør kroppen sund? Ifølge Falck

er kroppen sund, hvis du følger fødevarestyrelsens kostråd, som fortalt siger at du skal spise masser af grøntsager og mindre kød vælg i stedet for fisk, man skal også vælg plante baserede olier og andre fedtstoffer. Falck skriver også at man som en voksen skal mindst være aktiv i 30 min. om dagen, mens børn skal være aktive i 45 min. om dagen. Det er også vigtigt at få de antal timer søvn man har behov, fordi din krop har brug for at slappe af. En voksen skal ca. have 7-8 timers søvn og børn skal ca. have 9 - 12 timers søvn.

Mentalt sundhed er det der foregår oppe i ens hovede, alle har det, men nogens er desværre bedre end andres og det kan ses ved ens fysiske og sociale sundhed. I Danmark er der ca. 20% af befolkningen i løbet af året sendt ud af uddannelse og arbejdsmarkedet pga. problemer med ens mentale sundhed

Stress, angst og desperation årligt sender tusindvis af unge og voksne ud af uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet med alvorlige konsekvenser for samfundsøkonomien og livskvalitet” skriver Maj Britt Dahl Nielsen fra hjemmesiden (SDU).

Problemer med mentalt sundhed findes også i blandt unge i folkeskolen, i de ældre klasser. De har følgende psykiske symptomer som nedtrykthed, nervøsitet og søvnbesvær. “Vi ved, at cirka hver tredje pige og hver femte dreng i de store skoleklasser har mindst ét psykisk symptom dagligt” skriver Maj B.D. N i samme artikel på hjemmesiden (SDU).


Social sundhed er en tilstand til andre mennesker i så du indgår i det social, og deltage i det fællesskab. Asocial er en modsat af til social, og ikke færdes med andre. Hvis man er social, og vil gerne være sammen med venner og familie, bliver man ikke så nemt ensom. Når man er social har man også mere overskud til at møde ny mennesker, og skabe et større netværk til de forskellige folk.


Påvirker de forskellige sundhedstilstande hinanden?. Det kan de gøre fx. Hvis du er begyndt at tage på og bliver overvægtigt, så svækker det din fysiske sundhed. Du kan komme til at begynde at tænke over hvad andre synes om dig og din størrelse, kan det svække din mentale sundhed. Hvis du tænker over hvad andre vil tænke om dig kan det være at du begynder at undgå at skulle være sammen eller ses med andre mennesker og det svækker din sociale sundhed. Så de kan påvirke hinanden og ja de hænger sammen.


Vi synes at her under corona tiderne høre vi om mange flere der bliver ensom og deprimeret, vi synes også selv at det kan være meget hårdt både fysisk og mental at have hjemmeskole og at være hjemme 24/7, men det sociale går også tabt. Vi ser for det meste kun hinanden over skærmen, og det kan være trættende, fordi vi er på skærmen det meste at tiden: I timerne, i pauserne og efter skole.

Vi kan godt være enige om at vi ikke kommer så meget ud, som vi skal. Men der er bare ikke den samme motivation som i skolen. Men vi ved godt hvorfor vi skal være hjemme pga. myndighedernes restriktionen, vi lære at leve med det.


Hvad vi synes man kan gøre for at ikke få en usund tilstand:

  • Gå en tur med en ven eller aftal et sted hvor i kan møde for at sidde og snakke. Husk selvfølgelig stadig at holde 2 m. afstand.

  • Lave flere ting sammen med din familie fx. spille spil, gå en tur i det område du bor eller tag ud til en skov eller på stranden, leg lege med hinanden osv. Generelt bare være sammen med din familie.

  • Lave en plan for hvornår du skal være udenfor og være aktiv og hvornår du spiser.

  • Danne nye interesser/ hobbyer som du kan få tiden til at gå med, når du sidder hjemme. Det kan fx. være at læse flere bøger, strikke, hækle eller tegne. Det kan også være et sprog men altid godt har tænkt sig at lære, så har vi tid nu.



Lavet af Alberte og Ida

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Herningvej Skole:

Adresse: Herningvej 35, 9220 Aalborg

Tlf. 99 82 45 70

Mail: herningvej-skole@aalborg.dk

  • Flickr - Hvid Circle
  • White Facebook Icon

Herninvejskole 8.årgang 20/21 - Hjemmeside lavet af Cilje, Dicte og Emma.

bottom of page